laptop stickers

EEPPINEN MANIFESTI

Lyhyt versio

Olen Hessu Hackman ja olen niin eeppinen kun pystyn, jaksan ja uskallan. Olen ollut tavallaan eeppinen vuodesta 2019, kun päätin ottaa universaalit eettiset periaatteet omaan käyttööni, mutta virallinen eeppisyyspäiväni oli keskiviikkona 5.3.2025, kun laitoin kalenteriini viikottaisen muistutuksen eeppisestä reflektiosta. Enimmäkseen hakkeri, mutta myös systeemieeppinen. Satunnaisesti olen myös piiloeeppinen.

En usko, että ikuinen kasvu tulee onnistumaan minkään värisenä ja oletuksena pidän kasvusta puhuvia ihmisiä tai organisaatioita vähintään tietämättöminä tai ehkä jopa harhaisina. Pidän vihreän kasvun käsitettä valheellisena yrityksenä häivyttää rehellisyys, silloin kun sillä tarkoitetaan talouden kasvua ja samanaikaista kulutuksen vähentämistä.

Kunnallisvaaliehdokkaalta nyt ja päättäjältäni yleensäkin odotan näkökantoja minun maksiimeihini.

Minun maksiimini tällä hetkellä ovat:

Olisiko parempi, että kaikki kahdeksan miljardia ihmistä tekisi näin? Yritän toimia niin, että siitä mitä teen toivoisin muodostuvan universaalin moraalisen lain? Tässä on minun suunnitelmani ihmiskunnan jatkoon pääsemiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi:

  1. Runollinen oikeudenmukaisuus, eli kukaan ei eläisi miljonäärielintasolla
  2. Safka, eli kenenkään ei tulisi syödä eläinperäistä tehotuotettua ruokaa
  3. Yksityisautoilu, eli sähköautokaan ei ihmiskuntaa pelasta
  4. Lentomatkustaminen on tarpeetonta kateutta herättävää riittämättömyyden paikkailemista
  5. Päihteet, tämä on mielestäni kuvaavin osio kollektiivisesta valehtelemisestamme, jossa olemme saaneet normalisoitua jotain älyllisesti ja moraalisesti epärehellistä
  6. Kaupalliset predatoriset algoritmit, eli meidän pitäisi suunnitella digitaalinen elämämme valtaa keskittävien ja hyvinvointia heikentävien toimijoiden ulkopuolelle aina, kun mahdollista
Päihteet saattavat tuntua irralliselta tässä yhtälössä, mutta ne ovat keskeinen mekanismi ongelman ymmärtämiseen ja banaaalista eeppiseen siirtymisessä.

Pidempi versio - keskeneräinen

#1 - Runollinen oikeudenmukaisuus

Ylimmän prosentti kuluttaa yli 15 prosenttia kaikesta. Suurin osa tästä kulutuksesta kohdistuu elämäntyyliin, jonka vaikutukset ovat parhaimmillaankin marginaaliset elämänlaatuun. Sen sijaan tämän kulutuksen ja elämäntyylin ylläpitäminen aiheuttaa suunnattomat voimat sosiaalisen vertailun ja sosiaalisen deprivaation mekanismien kautta. Se saa aikaan voimakkaan riittämättömyydentunteen sekä prosentin sisällä, että sen ulkopuolella. Se antaa valheellisen kuvan siitä, että hyvinvointi on kiinni siitä, miten tehokkaasti luonnonvaroja voi kuluttaa.

Eriarvoistumisen vaikutukset yhteiskuntaan on tiedetty jo Durkheimin ajoista sata vuotta sitten ja sitä on ansiokkaasti tutkittu tämän jälkeen esimerkiksi Wilkinsonin ja Pickettin toimesta.

Tämän maksiimin fyysiseen maailmaan ja kulutukseen kohdistuvan hyödyn lisäksi kohtuuttomuuteen puuttumisen sosiaaliset vaikutukset ovat suunnattomat. Siksi tämä on mielestäni kaikista tärkein maksiimi ja tulee välillisesti vaikuttamaan huomattavasti kaikkien muiden eeppisten maksiimieni toimeenpanossa.

Tämän maksiimin toimeenpanon jälkeen kohtuuttomuudesta tulee noloa ja sinun riittämättömyydentunteesi haihtuu savuna ilmaan.

Tämä maksiimi vie vallan sitä väärinkäyttäviltä. Trumpeilta, Muskeilta, Epsteineiltä, Putineiltä sekä Nygårdeilta. Yksi ja oleellinen osa sitä runollista oikeudenmukaisuutta.

#2 - Safka

Tämän maksiimin potentiaali on fyysisessä maailmassa suunnaton. Luontokato, maankäyttö, vesistöjen ja merien kunto, antibiootit sekä toki päästöt. Eläinten kohtelu ja sitä kautta myös ihmisten sisäinen ristiriita. Ruokavalion vaikutukset terveyteen. - onko teollisuus hyvän vai pahan voima. rehellisyys mainoksissa ja avoimuus eeppisyydessä. - vaikutus ihmisen fyysiseen hyvinvointiin - psyykkinen -luontokato -rehevöityminen -eläinten oikeudet - maankäyttö - päästöt - normi ja sen voimakkuus - sivuvirrat, riista, perinnebiotoopit, addiktio, fundamentalismi ja joo se identitettilokero perkele

#3 - Päihteet

Päihteet kertomassa siitä, miten me saadaan normilla oikeutettua mitä tahansa. Olevinaan tälle listalle kuulumaton juttu, mutta ehkä kuitenkin se megakolossaalisin ihmiskunnan itsepetos. Päihteet eivät tule menemään minnekään, mutta niissä on aika pirunmoinen sauma rehellisyydelle.

...

#4 - Predatoriset kaupalliset algoritmit

WIP / TBD / ...

#5 Yksityisautoilu

WIP / TBD / ...

#6 - Lentomatkustaminen

WIP / TBD / ...

Kohtuuton on pakko määrittää

Kestävän raja menee mielestäni siinä rehellisten 2,5 tonnin päästöjen kohdassa. Suomessa se tarkoittaa pieniä neliöitä, autotonta, lennotonta elämää, jossa ei pahemmin kulutus näy. Kestävään voi päästä ja se voi olla merkityksellistäkin, eikä pelkkää kurjistelua, mutta sosiaalisen vertailun mekanismit tekevät tyypillisesti tästä tasosta vaikean tai mahdottoman suurimmalle osalle meistä.

Kohtuus menee mielestäni mediaanissa, josta on vähennetty safkamaksiimi eli käytännössä tavallisen ihmisen elämä, joka on muutettu vegaaniseksi. Kohtuuttomuus menee ylimpien prosenttien elintasossa eli alkaa noin kahdestakymmenestä tonnista. Voit hakea itsellesi summittaisen arvion päästöistäsi parissa minuutissa vaikkapa Sitran elämäntapatestin googlaamalla. Omani on lähempänä 2,5 tonnia, kuin mediaania, mutta en odota keneltäkään samaa, koska ajattelen itseäni lähinnä ihmiskokeena. Jos haluat systeemieeppisenä tai hakkerina mennä eeppisestä käytäntöön on tämä mediaanipäästöt miinustettuna vegaanisafkalla ihan hyvä. Myös päättäjästäsi tai johtajastasi tämä tavoitteena kertoo jotain.

Kohtuuton henkilökohtainen kulutus on mielestäni avattava keskustelulle eikä se saa olla liian matala. Minä asetan sen noin 20 tonnin päästöjen kohtaan, mutta vaadin päättäjiä, johtajia sekä vaikuttajia laittamaan ihoa peliin ja avaamaan keskustelun tästä. Mitkä osat elämäntyylissä ovat selvästi kohtuuttomia, mitkä harmaalla alueella ja mitkä ookoo. Megajahti, yksityiskone vai kahden hengen asuttava linna? Oletan kohtuuttomuuden rajan muuttuvan alaspäin tästä, mutta se tapahtuu avoimen keskustelun, tieteen ja kaksoissokkotutkimuksen tuloksena eikä identiteettipolitiikan tai kulttuurisotien toimesta.

Oma eeppinen

Suurimmalle osalle ihmisistä tällä planeetalla systeemitason muutos on se ensisijainen juttu. Me olemme antaneet tähän saakka niiden ihmisten, jotka ovat itse systeemitaso piilotella systeemitason takana. Eeppinen muuttaa mielestäni tämän.

Tavalliselle ihmiselle eeppinen prosessi menee niin, että pohdit eeppisiä hetkiä omassa elämässäsi kerran viikossa ja ensisijaisesti valitset parempia päättäjiä.

Systeemitason eeppiselle ja sytyttäjälle prosessissa on lisävaihe. Se on konkreettinen testailu, jossa otetaan löysät pois. Ja opitaan se normin sietämätön painovoima ja sitä kautta motivaatio muuttaa systeemiä eeppisemmäksi.