English version of ephics coming up shortly. Meanwhile have a look at Epic Praxis Manifesto.
Yritä saada päättäjä sanomaan ääneen, että miljonäärielämäntavan poistaminen hoitaisi 15% ihmiskunnan päästöistä sekä suunnattoman määrän epäoikeudenmukaisuutta pois päiväjärjestyksestä? Tai se, että eläinperäisen ruokatuotannon poistaminen hoitaisi jopa neljänneksen päästöistä, monen muun ongelman lisäksi. Tai että lähes jokaiselle tavalliselle ihmiselle kelpaisi vegaanisafkan tuottama epämukavuus vastineeksi tulevaisuudesta ja runollisen oikeudenmukaisuuden lupauksesta. Näillä kahdella jutulla olisimme oikeudenmukaisuuden lisäksi käytännössä nettonollassa. Ei tunnu kovin todennäköiseltä? No on ehkä aika muuttaa tämä.
Tiedän miten maailma pelastetaan ja niin, että kaikkien elämä muuttuu eeppisesti paremmaksi. Ja kohta tiedät sinäkin. Tämä on todettu sekä runollisen oikeudenmukaiseksi, että myös siedettäväksi lähes kaikille. Persusta ituhippiin ja arvokonservatiivista patagonialiiviseen. Mutta juuri kukaan ei uskalla olla ensimmäinen, vaikka lupaavat tulla mukaan myöhemmissä vaiheissa. Nyt tarvitaan siis pioneereja, koekaniineita ja hakkereita. Eeppisiä sellaisia.
Eeppinen on se väli nomraalin ja oikean välissä. Eeppinen on itseaiheutettu interventio, jossa uskallan sanoa ääneen, että asioita on uskallettava miettiä eri lailla. Eeppinen hetki on se, kun tiedän tässä olevan hetki, jossa toimin epäoikeudenmukaisesti, mutta valehtelemisen sijaan myönnän sen ääneen.
Kuvittele yksityiskoneella lentävä, ikuista vihreää kasvua lupaava, päätöksentekijä sanomaan ääneen, että "lentäminen ei tule muuttumaan kestäväksi millään määrällä kompensaatiota tai valehtelemista.
Kuvittele öljypomo sanomassa vuosikokouksessa ääneen, että kyllähän me on tiedetty viisikymmentä vuotta, että meidän alamme on väkivaltaa tulevia sukupolvia kohtaan ja tulee aiheuttamaan yhteiskunnan romahduksen.
Rehellinen johtaja on mahdottoman tuntuinen ajatus tällä hetkellä, mutta mulla on suunnitelma. Se ei ole tekoälyn viilaama ja siinä on todennäköisesti monenlaista virhettä tai paranneltavaa, mutta yritä kestää. Sillä tämä yksinkertainen (no kaikki on suhteellista) ajattelutapa muuttaa kaiken.
Jos olet tavallinen ihminen sinulle riittää kaksi muutosta. Valitset eeppisellä menetelmällä rehellisempiä johtajia. Ja tutustut ihmisyyteen lempeästi yrittämällä yhtä suurta ja konkreettista muutosta omaan elämääsi, siinä todennäköisesti ja luvallisesti feilaten. Ei supersankarointia eikä ekojeesustelua vaan pieni ja ihmisen kokoinen yritys kohti rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta.
Jos olet systeemitasoa eli johtaja, päättäjä tai ehdokas, joka puhuu jonkin oikeudenmukaisuuden alalajin sanoilla, on sinulle tiedossa hieman enemmän pohtimista. Ei mitään mahdotonta kuitenkaan.
Maailmaa on kauan katsottu ankeana janana, jonka toisessa päässä on konservatiivinen tuhokapitalismi ja toisessa ikuinen vihreä kasvu. Pitkän aikaa on vallinnut jonkinlainen näennäinen tasapaino, jossa päädyt vuorottelevat vallassa. Konservatiivinen puoli vakuuttelee, että luonnon ja fysiikan lakeja ei tarvitse miettiä, saati pelätä tai ainakin, että niiden tuhovoima osuu jonnekin muualle, kuin sinuun. Vihreä puoli vakuuttelee, että talous ja teknologia hoitavat kaikki ongelmat, kunhan maksat vähän lisää ja luovut vähän enemmästä. Kumpikin vaihtoehto tarkoittaa tavalliselle ihmiselle kurjistamista, totuuden kieltämistä tai ehkä jopa sukupuuttoa. Toinen tarjoaa halpaa pensaa ja toinen kompensoitua viherpestyä kestämättömyyttä lisähinnalla. Molemmat perustuvat ikuiseen kasvuun ja loputtomaan ahneuteen rajallisella planeetalla. Molemmat ohittavat luonnon- ja fysiikan lait täysin.
Pysähtyneisyys pelosta kumpuavan vihan saattelemana ja valheellinen toivo. Tällä hetkellä maskit ovat pudonneet ja ahneuden ja itsekkyyden masinoima viha on järjestänyt railon laitojen väliin identiteettien ja kulttuurisotien muodossa. Eikä kukaan tunnu näkevän vaihtoehtoa tälle.
Minä näen maailman kolmiona. Alakulmissa viha ja valheellinen toivo. Huipussa aito ihmisyys ja rento pyrkimys rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen.
Rehellisyys sanoa fysiikan lait ääneen. Rehellisyys sanoa ääneen, että rajallinen oikeudenmukaisuus ei ole oikeudenmukaisuutta. Rehellisyys sanoa ääneen, että tavallisen ihmisen elämän kurjistaminen tai tulevien polvien elämän paskominen ole vaihtoehto. Olemme ansainneet jotain parempaa, kuin lyhyen dystopiavaiheen kautta tulevan maailmanlopun, oli se loppu sitten öljynruskea, dollarinvihreä tai hiilenharmaa.
Eeppinen on unohdettu, mutta kaikille tuttu tapa katsoa maailmaa. Se on juuri sinulle, joka kaipaat tähän maailmantilanteeseen runollista oikeudenmukaista sekä pyrkimystä rehellisyyteen ja olet valmis elvyttämään tämän unohdetun taidon ja sen avulla valitsemaan parempia johtajia ja päättäjiä. Ehkä jopa tulemaan sellaiseksi itsekin tämän prosessin myötä. Eeppinen on maailman katsomista fysiikan- ja luonnonlakien kautta sekä ihmisyyden rajallisuuden rehellistä myöntämistä. Rohkeutta yrittää rehellisyyttä.
Eeppisen vastakohta on normaali, arkipäiväinen ja täysin feikki maailma. Se on ikuisen kasvun lupaamista rajallisella ja jo dystooppisessa tulessa olevalla planeetalla. Se on valheellista uskoa talouden tai tekniikan neutraaliuteen ja oikeudenmukaisuuteen.
Ajattelutavan lisäksi se on nippu periaatteita, perstuntumia tai suosituksia. Me kutsumme näitä ohjeita eeppisiksi maksiimeiksi. Tavalliselle oikeudenmukaisuutta kaipaavalle ihmiselle riittää kaksi maksiimia. Systeemitasoa edustavalta ja oikeudenmukaisuudesta julkisesti puhuvalta odotetaan hieman enemmän, mutta ei kuitenkaan mitään mahdotonta. Eeppiselle hakkerille koko maailma on maksiimien maksimointia.
Tavallisen ihmisen pakolliset maksiimit ovat nimeltään kohtuuttomuus sekä safka. Näillä kahdella ihmiskunta pääsee parissa vuodessa lähelle nettonollaa sekä rakentaa pohjan planetaariselle oikeudenmukaisuudelle. Mutta se edellyttää aktiivisuutta ja kulttuuri- ja identiteettisotien hajottamista sekä todennäköisesti uuden, eeppisen oikeudenmukaisuuden henkilökohtaisesti ottamisen, identiteetin omaksumista sinullekin.
Johtajan maksiimit ovat hänen näkymänsä tulevaisuudesta sekä rehellisyydestä. Haluttomuus kertoa periaatteitaan taas kertoo päinvastaista.
Normi vie meidät kiihtyvällä tahdilla sukupuuttoon lyhyen dystopiavaiheen kautta. Johtajien esimerkki ja päätökset määrittävät sen kuuluisan systeemitason, jonka taakse voi mennä piiloon. Voin laittaa lentokoneen pyörimään ympyrää autopilotilla ja tuottaa tunnissa nelinkertaiset päästöt nykyisiin vuotuisiini verrattuna ja syyttää tästä systeemitasoa. Minulla ei ole mitään vastuuta tekemisistäni tai niiden mittasuhteista, mutta ei sitä ole johtajilla tai päättäjilläkään, jotka ovat se systeemitaso.
Katson ulos ikkunasta sydäntalvella ja näen kaatosadetta. Katson uutisista suurvaltojen miljardöörijohtajien maailmaa muovaavia päätöksiä ja mietin, tulevatko lapsenlapseni puhumaan äidinkielenään pakotettuina venäjää, englantia tai kenties näiden suurvaltojen romahdettua kiinaa? Katson saamaani sähköpostia, jossa minun pitäisi vastata kyselyyn siitä, kenellä on oikeus terveydenhuoltoon suomessa. Tämän kulkusuunnan on mahdollistanut vain ja ainoastaan johtajien ja päättäjien piileksiminen systeemitason takana.
Oikeudenmukaisessa maailmassa johtajat olisivat vastuussa päätöksistään ja pitäisivät huolen siitä, että tavallisen ihmisen elämä on lähes automaattisesti hyvää ja kestävää. Tällä hetkellä tavallisen ihmisen elämä tukee oletuksena tätä kulkusuuntaa.
Samaa banaalia, eli arkipäiväistä pahaa, joka natsisaksassa tarkoitti sitä, että entinen ystävä ja naapuri tuprutettiin keskitysleirin piipusta ilmaan. Nyt uunissa ovat meidän lapsemme ja kaikki mitä rakastamme. Uuni vain on hitusen suurempi ja ilmakehän kokoinen. Tästä eteenpäin kutsumme tätä tiedostamatonta vaistomaista ja tiedostamatonta kieltovaihetta "normaalia" banaaliksi. Joissain kohdissa jokaisen ihmisen on mahdotonta välttää tätä mentaliteettia, mutta joissain kohdissa ja joiltakin ihmisiltä se onnistuu. Meidän pitää vain varmistaa, että nämä "eeppiset" ihmiset tekevät päätökset, nykyisten banaalien sijasta.
Eeppinen tulee sanoista epic + ethics = ephic. Eeppinen oikeudenmukaisuus.
Oikeudenmukaisuuden kulmakivenä toimivat universaalit eettiset periaatteet. Ne löytyvät lähes joka uskonnon pyhistä kirjoista, sekä filosofien kirjoittamina versioina. Aiemmin niitä on käsitelty vain juhlapuheissa tai abstrakteina toiveunina. Niihin pohjautuu YK:n ihmisoikeusjulistus sekä perustuslakimme. Kaikki oikeudenmukaisuuden alalajit johtavat universaaleihin eettisiin periaatteisiin.
Tällä hetkellä näillä merkityksellisillä ideoilla pyyhitään johtajien takapuolta ja syyllistetään tavallista ihmistä, vaikka niitä voisi käyttää oikeudenmukaisen maailman suunnittelemiseen. Kaikki muu oikeuden mukaisuus on muovattavissa ja valehdeltavissa.
Ne ovat kuitenkin pilkottavissa ihmisen arkeen sopiviksi paloiksi, joita voidaan käyttää mittaamaan myös sen juhlapuheissa ihmisoikeuksista puhuvan johtajan oikeudenmukaisuutta. Tavalliselle ihmiselle ymmärrettäviksi ja konkreettisiksi paloiksi, joita voi käyttää ohjesääntöinä lähes joka paikassa.
Tee muille, kuten toivoisit itsellesi tehtävän. Suunnittele maailma niin, että voisit uudelleensyntyä keneksi tahansa, missä tahansa ja luottaa siihen, että pystyt elämään hyvää elämää. Toimi aina siten, että toimintatavastasi voitaisiin tehdä yleinen moraalilaki (maksiimi).
"Mitä jos kaikki kahdeksan miljardia ihmistä tekisi näin" on käytännössä tämän päivän pohjustus oikeudenmukaisen ajattelun opettelemiseen. Sen on oltava mukana suunnittelupöydässä, jos haluamme muuttaa ihmiskunnan suunnan riittävällä nopeudella.
Tavalliselle ihmiselle riittää, että vaadit päättäjältäsi kohtuuttomuuden karsimiseen sitoutumista sekä alkuun epämiellyttävää, mutta eeppistä identiteettijuttua lautasellesi edullisena ja herkullisena. Sinun ei tarvitse alkaa vegaaniksi, jos stealth-eeppinen riittää eeppisyydeksesi. Valitset siis parempia päättäjiä ja sanot ääneen itsellesi, että vegaani on todennäköisesti oikeudenmukaisin ruokavalio. Kenenkään ei tarvitse tietää.
Systeemitason eeppinen on päättäjä, johtaja, vaikuttaja tai ehdokas. Esimerkiksi lähes kuka tahansa, joka saa palkkaa tai palkkioita tehtävistä, joiden kertoo olevan tekemisissä yhteisen hyvän tai oikeudenmukaisuuden kanssa. Oikeudenmukaisuudesta palkkaansa saava tekijä, joka ei eeppiseen ota kantaa on siis systeemitason banaali. Banaali vs. eeppinen, jos muistat tuolta aiempaa.
Eeppinen hakkeri toimii kahden edellä mainitun välissä. Levittäen, testaten, ideoiden ja masinoiden. Tavallisen ihmisen eeppisestä päädyt hakkeriksi esimerkiksi puhumalla eeppisyydestä ääneen jollekin. Hakkerointi on suositeltavaa jokaiselle piiloeeppiselle, mutta myös systeemieeppisellekin.
Eeppinen on vielä kesken ja jäsentelemättä loppuun. Jos haluat käyttää jotain tästä vaikkapa kuntavaalikampanjassasi, niin todennäköisesti onnaa ihan iisisti, mutta laita anyway viestiä ephics miukumauku proton piste me tai linkkarissa. Laita myös viestiä, jos haluat auttaa jäsentelyssä tai kysellä lisää. Suurin osa backlogia on mun päässä vielä, mut tätä kokonaisuutta on takuulla romaanin verran.